FITRAT İş Kazası Değil, Cinayet

Fıtrat

İş sağlığı ve güvenliği üzerine piyasada pek çok eğitim odaklı kitap bulabilirsiniz. Bense fazlasıyla acılı olan gerçek hayatın içinden bir iş sağlığı ve güvenliği kitabını size tanıtmak istiyorum.

Kitabın adı FITRAT – İş Kazası Değil, Cinayet

Yazarı gazeteci İsmail Saymaz.

İsmail Saymaz, iyi ahlakını koruyarak Türkiye’de ayakta kalabilen nadir gazetecilerden. Çalışkanlığını ise Fıtrat kitabı ile biz İK’cılara fazlasıyla kanıtlıyor.

İsmail Saymaz, Fıtrat’ın ilk bölümünde Türkiye çalışma hayatı ve endüstriyel ilişkiler tarihinin fotoğrafını önemli siyasi ve ekonomik gelişmelerle ilişkilendirerek çekiyor. Geldiğimiz noktada, neoliberal politikalar ile sendikasızlaştırılan, sigortasız ve güvencesiz çalışmaya itilen, yetersiz denetimler ile adeta iş kazalarına ‘kasten‘ teslim edilmiş yerli ve milli işgücünün tarihi. İyi araştırılmış ve derlenmiş istatistiksel bilgiler ise kanımca çok kıymetli.

Ardından Saymaz, ülkemizde en çok iş kazası yaşanan dört ana iş kolunu -inşaat, tersane, enerji, maden- yaşanmış dramatik iş kazaları, açılan davaları ve adaletin şaşırmış terazisi ile önümüze koyuyor.

Mecidiyeköy’deki Torunlar GYO şantiyesinde 310 numaralı asansörde canını veren 10, SOMA’da Eynez Maden Ocağında kaybettiğimiz 301, Akfen Holding tarafından işletilen Güllük beldesi su, atık su ve kanalizasyon sisteminde solunum zehirlenmesi ile hayata gözlerini yuman 7 işçinin ve daha nicelerinin “cinayet” niteliğindeki iş kazası detaylarını okumak, sorumlu olduğumuz iş sağlığı ve güvenliği iş süreçlerinin ciddiyetini hepimize tekrar tekrar hatırlatacaktır.

Fıtrat, ‘bütün İK’cıların, özellikle de iş sağlığı ve güvenliği uzmanlık kariyeri yapanların okuması gereken kitap‘ olarak kütüphanelerimize girmelidir.

Aklınıza, emeğinize sağlık İsmail Saymaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir